Algemeen
Werkplaats Financiën XL: Prominent aanwezig in het proces van schuldhulpverlening
In 2013 komen op twee verschillende plaatsen in de stad twee kleine groepjes mensen bij elkaar, die wat willen doen voor mensen met schulden. Het ene groepje merkte dat mensen met schulden toch wel erg vaak van het kastje naar de bekende muur werden gestuurd. Het andere groepje zag dat veel mensen met schulden behoorlijk in de stress zaten en daarmee nergens meer terecht konden: veel loketten gingen dicht en werden ‘digitaal’.
Wim Venhuis brengt in dat jaar beide groepjes bij elkaar en onder leiding van Wil Vugts van Lumens bedenken de leden van die groepjes ‘De Werkplaats Financiën’. Bij die Werkplaats moet je gewoon binnen kunnen lopen, koffie kunnen drinken en je verhaal kunnen doen. De vrijwilligers in die Werkplaats gaan vervolgens samen met de binnenloper kijken wat er moet gebeuren. Die vrijwilligers hebben zelf door hun ervaring met een schuldentraject geleerd waar en bij wie je moet zijn en hoe je zaken moet aanpakken.
In juni 2015 gaat de eerste Werkplaats van start op één ochtend in de week in een buurthuis aan het Brucknerplein in Gestel. Het loopt al gauw storm. Nieuwe vrijwilligers sluiten zich aan en aan de gemeente wordt gevraagd de Werkplaats te steunen met een betaalde coördinator, Chantal Cliteur, die de vrijwilligers wegwijs kan maken. En het initiatief krijgt navolging: in Tongelre en Stratum ontstaan gelijksoortige initiatieven, die later samengaan onder de vlag van de Werkplaats Financiën. Niet veel later volgt de Werkplaats in Strijp. Chantal legt uit: "Mensen komen binnenlopen omdat ze van de Werkplaats hebben gehoord of gelezen of omdat ze zijn verwezen door generalisten van WIJeindhoven. De sfeer is prettig en laagdrempelig en onze vrijwilligers nemen alle tijd voor hun gasten."
Werkplaats Financiën XL.
Het aantal bezoeken loopt snel op tot ruim 2000 per jaar en in 2018 start de gemeente het experiment ‘Werkplaats Financiën XL , met als eerste locatie het Celsiusplein in Woensel. Chantal: "Binnen dit experiment gaan professionals van de gemeente (budgetcoaches genoemd), van WIJeindhoven en van Sociaal Raadsliedenwerk samenwerken met de vrijwilligers van de Werkplaatsen. De vrijwilligers zorgen voor de warme ontvangst, voor het opruimen en overzichtelijk maken van de administratie en, als dat nodig blijkt, voor een warme doorverwijzing naar de professionals, die het werk overnemen."
Nog voordat het experiment goed en wel wordt geëvalueerd, blijkt dat het werkt: bewoners van Eindhoven weten de Werkplaatsen steeds beter te vinden en de doorverwijzingen beginnen soepeler te lopen. Chantal is vooral blij met de sfeer: "Die is van ‘ouwe jongens krentenbrood’ en ‘aanpakken’. Soms komen mensen nog even buurten, nadat de problemen al zijn opgelost."
Gesteund door initiatieven via Samen voor Eindhoven krijgt de Werkplaats welkome uitbreiding van haar schaarse middelen: "van een advocatenkantoor en een grote chipmaker kregen we laptops, van de gemeente en een bank ontvangen we prijzen voor goede werken, een accountant ondersteunt het nadenken over onze financiën en ik kreeg een jaar lang een coach ter ondersteuning van mijn werk.
In januari 2020 wordt de Werkplaats als activiteit ondergebracht bij de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven. De hulpdienst biedt met haar project ‘Administratiemaatjes’ een dienst aan, die nauw verwant is aan de Werkplaats en Chantal wordt lid van een team coördinatoren, met wie ze het goed kan vinden. Niet snel na onze overstap raakt het land in de greep van het Corona virus. De Werkplaatsen gaan dicht, maar om toch iets te kunnen doen voor mensen met vragen, bemannen de vrijwilligers de telefonische Hulplijn Geldstress. Zo kan toch een groot aantal mensen worden geholpen en geadviseerd.
In het voorjaar van 2020 neemt de Gemeente in haar beleidsplan op om de Werkplaats Financiën XL een prominente plek te geven in het proces van schuldhulpverlening. "Er wordt gewerkt aan een aanpak, die voor bewoners van Eindhoven moet leiden tot een veel vlottere en soepelere bijstand bij schulden. Belangrijk bij dit alles blijft, dat de ontvangst door onze vrijwilligers laagdrempelig en prettig is. We zien nu al een flinke toename van het aantal verzoeken om hulp, en we denken dat dit in de nabije toekomst alleen maar meer wordt. Daarom kunnen we altijd nieuwe ondersteuning gebruiken, dus als er mensen zijn die mogelijk interesse hebben om zich bij ons gezellige team aan te sluiten en als het kan ook nog ervaringsdeskundig zijn, neem contact met ons op!"
Werkplaats Financiën XL (www.werkplaatsfinancienxl.nl) is per mail te bereiken (info@werkplaatsfinancienxl.nl) en telefonisch op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur (Chantal; 06 21 39 69 80 of Jessica; 06 45 33 40 83).