Algemeen
Welk fruit en welke groentes bewaar je eigenlijk in de koelkast?
Bij iedereen thuis liggen de groenten- en fruitsoorten op een andere plek. Veel mensen hebben een fruitschaal en op het aanrecht ligt het net gekochte groentepakket al klaar voor het avondeten. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat je bananen gekoeld moet leggen zodat ze langer houdbaar zijn en anderen claimen dat dit niet klopt. Om alle discussies te voorkomen zet ik de feiten voor je op een rijtje.
Bladgroenten
Sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet, bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Voorgesneden groenten
Roerbakgroenten en geraspte wortelen moeten altijd in de koelkast bewaard worden. Als je voorgesneden groenten in de supermarkt koopt bewaar deze dan altijd in de originele verpakking.
Boontjes
Sperziebonen, peultjes en sugarsnaps blijven een paar dagen goed in de koelkast. Je kunt ze niet langer dan vier dagen in de koelkast bewaren anders krijg je zwarte vlekken door de kou. Sperziebonen kun je langer bewaren door ze buiten de koelkast te bewaren.
Champions
Ook de champions en andere paddenstoelen bewaar je in de originele verpakking in de koelkast. Eigenlijk zijn ze officieel geen groente, maar vaak worden ze wel tot de groentes gerekend.
Maar welke groentes bewaar je dan buiten de koelkast? Dat zijn de vruchtgroenten, zoals tomaten, komkommers, aubergines, courgettes en avocado's.
Ook bewaar je wintergroenten, zoals winterwortels, knolselderijen, pastinaken, pompoenen, bieten en uien buiten de koelkast op een koele, droge en donkere plek.
Over fruit in de koelkast wordt ook vaak gediscussieerd.
Fruit in de koelkast
Aardbei, abrikoos, appel, bes, druif, framboos, kers, kiwi, peer, perzik, nectarine bewaar je in de koelkast.
Fruit buiten de koelkast
Ananas, banaan, citroen, guave, grapefruit, limoen, mandarijn, mango, meloen, pruim, sinaasappel bewaar je buiten de koelkast in een fruitschaal, voorraadkast of het aanrecht.