Algemeen
Tante Netty bundelt bestaande krachten tegen afvalproblematiek
Het afgelopen jaar is in opdracht van Cure Afvalbeheer een pilotproject in het leven geroepen om met vereende krachten naar de afvalproblematiek te kijken. Een nieuwe vorm van breed samenwerken tussen Cure, Lentekracht, Gemeente Eindhoven, WIJeindhoven, woningcorporaties Wooninc, ‘thuis, Woonbedrijf en Trudo én social design collectief Tante Netty. De uitkomsten van het project worden nu in de praktijk gebracht in de wijk Blaarthem in Eindhoven. Een combinatie van positief informeren, prikkelen en laagdrempelig activeren moet de bewoners gaan bewegen om op de juiste manier met hun afval om te gaan. Door te leren van wat wel en niet werkt wordt het project steeds verder gefinetuned.
Tante Netty heeft in dit project de rol van projectleider en kan als schakel tussen de betrokken partijen met een frisse blik naar de bestaande problematiek kijken. Dankzij een uitgebreide collectieve brainstorm kwamen veel punten aan het licht en zijn de sociaal ontwerpers aan de slag gegaan. Twee essentiële uitkomsten zijn de druppelsleutelhangers, zodat bewoners altijd het middel bij de hand hebben om de ondergrondse container te kunnen openen, en de ontwikkeling van de Toooltas. Verder is het Nijmeegse Lentekracht aangesloten met hun Afvalcoachesproject, zo worden buurtbewoners opgeleid tot coach voor hun eigen wijk.
Toooltas
Een handige en opvallende tas voor onder andere wijkbeheerders en buurtcoaches, ontworpen door Roos de Bruijn van Tante Netty. De tas, zit vol informatie, zoals een pictogrammenuitlegbord in vijf talen, over hoe je op de juiste manier met je afval omgaat. Hij heeft zowel een directe signaalfunctie naar bewoners en vormt een ijsbreker voor gesprekken. De drie o’s staan voor Overzichtelijke Ondersteuning Onderweg. Vaak is alle benodigde informatie wel ergens te vinden, maar blijkt het de doelgroep niet op de juiste manier te bereiken. Tijdens contactmomenten met bewoners geeft deze tas handvaten om het gesprek hierover op een prettige manier te openen. Roos liet zich bij het ontwerpen van de tas inspireren door haar eigen verleden: “Deze tas is een positief geladen hulpmiddel om het contact met de bewoners te bevorderen. Geïnspireerd op de handige vakkentas die voor me hing toen ik vroeger met m’n ouders op vakantie ging. Verder ontwikkeld tot een overzichtelijk geheel vol geheugensteuntjes voor de buurtcoaches en wijkbeheerders.”
Tante Netty
Geboren en getogen in het Eindhovense Woensel-West, maar ondertussen op steeds meer plekken binnen en buiten de stad actief. Tante Netty koppelt jonge kunstenaars en designers aan sociale uitdagingen om tot nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen te komen. Dat doen ze voor bedrijven, wijken, kleine en grote groepen mensen. Ze zorgen dat alles supergoed geregeld wordt en de kwaliteit hoog is, zodat maker en opdrachtgever bij elk project kunnen groeien. Zo pakken ze sociale uitdagingen aan én dragen ze bij aan een gezond en betrokken cultureel klimaat. In Nederland en verder.