Algemeen

Logopedie is niet alleen voor kinderen

Op 6 maart is het in heel Europa de Dag van de Logopedie. Deze dag is bedoeld om mensen te laten weten voor wie logopedie is en wat het werk van logopedisten inhoudt.

Vaak wordt gedacht dat logopedie alleen voor kinderen is, met name kinderen met articulatie- of taalproblemen, en kinderen die stotteren of slissen. Daar moet verandering in komen, vindt Cindy Maes van Stemzorg in Eindhoven. “Het wordt tijd dat mensen weten waarvoor ze bij de logopedist terecht kunnen, om zo sneller en doeltreffender klachten te kunnen behandelen,’’ zegt Cindy.

 

Andere klachten

Veel mensen weten niet dat logopedie ook voor mensen met stem-, keel- of adem klachten is. Naast sprekers ontvangen de logopedisten ook regelmatig zangers die als gevolg van overbelasting of een foute techniek in de loop van de tijd stemklachten ontwikkelen. 

Cindy Maes heeft de zorgvraag de afgelopen jaren zien veranderen. “Onze maatschappij verandert, waardoor wij als zorgverlener ook enorm flexibel moeten zijn. Waar het vroeger vooral belangrijk was wat je zei, ligt de nadruk tegenwoordig ook op hoe je iets zegt, hoe je overkomt op je luisteraar en wat wat je eerste indruk is. Je stem is hierin een belangrijk onderdeel.”

 

Thema van dit jaar

Elk jaar heeft de dag van de Logopedie een ander thema. Dat is dit jaar eHealth. Met eHealth kunnen patiënten via internet of app geholpen worden door hun zorgverlener. Zo hoeven patiënten niet zo vaak meer naar zorgverleners toe en wordt de drempel ook lager om hulp te zoeken. 

 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een behandeling bij een logopedist via beeldbellen te volgen. Op die manier wordt de logopedist steeds toegankelijker en kunnen behandelingen op afstand gegeven worden. Juist wanneer iemand aan huis gebonden is door andere gezondheidsklachten of wanneer iemand bijvoorbeeld in quarantaine is. Zo gaat ook de logopedisten steeds meer mee in de tijd van nu.


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!