Algemeen
Kadotip: Kinderboek 'De verlegen vis Ferdinand' van Linde ten Broek
Het was een groot huis, aan de rand van Amsterdam. Recht tegenover een volkstuincomplex met de veelbelovende naam: Lissabon. De situatie: ik was oppas voor vier katten, twee Weimaraners, en ontelbaar veel vissen. Het begon al goed, op de tweede avond, ik zat middenin een gesprek met een vriendin uit Engeland, toen alle stoppen doorsloegen. Ik keek heel technisch alle stroompunten na, maar kreeg geen licht in de duisternis. Mijn hulplijn was mijn ex, elektricien van beroep, en bereid om op afstand mee te kijken en aanwijzingen te geven. Dat lukte! Een deel van het huis had weer licht. Helaas was de vloerverwarming niet zo meegaand, en woonde ik 6 dagen in een koud en deels donker huis. Viste ik de gevangen muisjes uit de badkamer en werd op een ochtend zelfs verrast met iets wat verdomd veel leek op het bontje van een …konijn. Het was, zeg maar een behoorlijk avontuur. En er was nog iets bijzonders. Want in het grote aquarium woonde een grote groene poetsvis. Met lange tentakels en een brede snoet. Hij was echter sneller weg dan dat ik mijn camera kon pakken. En daarna begon het hide and seek gewoon weer opnieuw.
Die vis fascineerde me, intrigeerde me en betoverde me, want eenmaal thuis begon ik te schrijven. En hield ik niet meer op. Die vis uit dat aquarium werd de hoofdpersoon, het karakter dat zich langzaam beter liet kennen. Hij kreeg een naam en het verhaal ontvouwde zich steeds meer. Ik schreef en schreef en kon niet stoppen. Was mijn eerste kinderboek 12 hoofdstukken lang geweest, nu zijn het er 33!
Dagen schreef ik niet, en daarna dagen achtereen weer wel. Onder de Lindeboom voor mijn huis, op het balkon, op het bankje voor mijn huis, aan zee. Overal ging mijn laptop mee en kreeg het verhaal steeds meer vorm. De vis noemde ik Ferdinand, en de titel werd De verlegen vis Ferdinand. Verlegen omdat hij er anders uit ziet dan de andere vissen, verlegen omdat hij gepest wordt, verlegen omdat hij dingen kan die andere vissen niet kunnen.
In het verhaal gaat Ferdinand de wijde wereld in, en kan hij vliegen, dansen, op stoelen zitten, soep eten, en zelfs de kapitein van de boot zijn. En… Ferdinand wordt verliefd. In haar herkent hij een stukje van zichzelf. Natuurlijk verklap ik niet het hele verhaal, daarvoor is het concept te bijzonder. Daarvoor kun je het boek het beste zelf in je handen houden en voelen wat er met jou gebeurt.
Dit kinderboek maakte ik samen met kinderen uit Eindhoven. Zij maakten alle tekeningen. Ik vind namelijk dat kinderen echt het allerbeste weten hoe tekeningen voor kinderen eruit moeten zien. Dus las ik op meer dan 20 plekken stukken van het verhaal voor en tekenden kinderen Ferdinand, zijn vrienden, de boot, alles precies hoe zij dat voor zich zagen. Dat was trouwens niet voor ieder kind even gemakkelijk. Sommige kinderen wilden precies weten hoe je een zebra tekent, of een vliegend hert. En een vis met een gewei? Hoe dan? En juist dat heeft de meest geweldige tekeningen opgeleverd. Van de 381 tekeningen die er gemaakt zijn, koos de (kinder)jury er 42.
Kinderen van basisschool Tweelingen overhandigden het eerste exemplaar aan de burgemeester John Jorritsma. En de burgemeester las een hoofdstuk uit het boek voor. Voor mij was het een heel bijzonder moment. Om Ferdinand los te laten en de wereld in te laten gaan. Om het boek in handen te houden en te voelen, wow het is gelukt! Om te horen hoe iemand anders het verhaal voorleest. Sfeer brengt, spanning opbouwt, en zelf meegaat in het verhaal. Geweldig!
Het boek is een echt voorleesboek. En nodigt je uit om mee op avontuur te gaan. Het kost € 14,50 en je kunt het bij iedere boekhandel bestellen. Maar ook bij mij natuurlijk. Wil je alvast een voorproefje? Ferdinand heeft zijn eigen site en ook daar kun je het bestellen. Geniet ervan! www.deverlegenvisferdinand.nl
Dikke BLUBkus!
Linde ten Broek