Algemeen
Het verhaal achter het kunstwerk ‘de Swing’
Je hebt vast wel langs de Karel de Grotelaan gereden en het kunstwerk de Swing bekeken. Het valt op doordat het kunstwerk lijkt te veranderen naarmate je rijdt. Maar wat is het verhaal achter dit beeld?
Het idee voor het kunstwerk ontstond in 1969 en werd in 1977 geplaatst. Wat opvallend is aan dit beeld, is dat wanneer je er langsrijdt het lijkt te veranderen. Je kunt er een vierkant in zien, maar ook een driehoek, trapezium en zandloper. Daarmee valt het beeld extra op.
Ontstaan van concept
Het concept voor het beeld ontstond toen kunstenaar Arie Berkulin een schilderijlijst in elkaar aan het timmeren was. Omdat het niet lukte, kreeg hij een woedeaanval waardoor hij de lijst zo verboog dat het bovenste deel horizontaal haaks op het onderste kwam te staan. Dat leek op hoe het kunstwerk er nu ook uitziet: met de vier verschillende aanzichten.
Materialen van het kunstwerk
Het beeld is gemaakt van vier vierkante stalen kokers, elke koker is 15 meter lang. De kokers zijn gemaakt van een stalen frame, daarop zijn bekledingsplaten van cortènstaal aangebracht. Dit soort staal gaat oxideren, waardoor hij de roestbruine kleur krijgt die gelijk opvalt aan het kunstwerk.
Roestbruine kleur
Door de roestbruine kleur dacht je misschien dat het per ongeluk is verroest, maar het materiaal is dus bewust gekozen. Het kunstwerk wordt zelfs een aantal keer per jaar schoongemaakt. Het is dan ook niet de bedoeling dat het roestvrij wordt, maar gewoon de oorspronkelijke kleur weer terugkrijgt.
Nu weet je eindelijk het verhaal achter het kunstwerk!