Algemeen
GGzE: Onlinetherapie helpt je snel op weg naar herstel!
Iedereen kan ooit vastlopen in het leven. Bijvoorbeeld door een burn-out, echtscheiding, ontslag of het verlies van een dierbare. Er zijn ontelbare redenen waarom iemand gebaat is bij psychologische hulp. Anders dan in Amerika ervaren veel mensen toch nog een drempel om een psycholoog te benaderen. Onlinetherapie kan voor hen de uitkomst bieden. In dit stuk praten behandelaars Ellen Kaethoven en Tex de Vroom van GGzE over de voordelen van onlinetherapie.
Ellen Kaethoven: “Ik ben als verpleegkundig specialist onderdeel van het online behandelteam. Cliënten kunnen bij ons terecht voor alle voorkomende psychische klachten. Ik werk drie dagen per week online en een dag face-to-face. Bij traumabehandeling vind ik face-to-face contact belangrijk. Zo kan ik zien hoe het lichaam reageert. Voor overige klachten geven zowel wij als de cliënten vaak de voorkeur aan onlinetherapie. Mensen vinden het fijn om tijdens de behandeling in hun eigen omgeving te zijn. Ook is het natuurlijk praktischer omdat je geen reistijd hebt en niet in een wachtkamer zit te wachten. Dat maakt het allemaal laagdrempeliger. Hierdoor is de uitval zeer beperkt.”
Hoe komt een cliënt bij jullie terecht?
“Bijna altijd door een verwijzing van de huisarts. Soms wordt een cliënt intern doorverwezen. Het is ook mogelijk dat een cliënt naast psychische klachten ook kampt met een verslaving. In dat geval werken we vaak samen met bijvoorbeeld Novadic-Kentron.”
Hoe verloopt, in grote lijnen, het proces?
“Wij streven ernaar geen wachttijd te hebben. Meestal lukt het om binnen beperkte tijd na de verwijzing van de huisarts een intakegesprek te voeren. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op waarna de therapie kan beginnen. In het geval van een face-to-face behandeling kan de wachttijd overigens wel wat langer duren. De duur en frequentie van de behandeling verschillen per cliënt. Soms zijn mensen na vier maanden klachtenvrij, soms na een jaar. Sommige cliënten spreek ik wekelijks, anderen om de week en indien nodig kan ik een cliënt een paar keer per week spreken. Naast de gesprekken, of sessies, krijgt de cliënt ook nog opdrachten. Die opdrachten staan in Minddistrict. Dat is een beveiligde onlineverbinding. De cliënt kan Minddistrict ook gebruiken om tussen sessies in met de behandelaar te chatten. Zo houden we de lijnen uiterst kort!”
Ook psycholoog Tex de Vroom is zeer enthousiast over de mogelijkheden van onlinetherapie. “Zoals Ellen al aangaf biedt onlinehulp vooral voordelen. Inderdaad zijn er situaties waar iemand naast de onlinebehandeling behoefte heeft aan iets extra’s. Denk daarbij aan de eerdergenoemde samenwerking met Novadic-Kentron en traumabehandeling, maar ook aan groepstherapie. Dit is vooral van toepassing bij zaken als emotieregulatie, angststoornissen en sociale vaardigheidstraining. Met de huidige techniek zou dat ook online kunnen, maar hier geven we toch de voorkeur aan de fysieke aanwezigheid in één ruimte. Groepstherapie is een aanvulling op de onlinebehandeling.”
Zit jij ook in de knel, of kom je er soms niet meer uit, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar GGzE. Natuurlijk kun je nu alvast een kijkje nemen op de site van GGzE om een uitgebreider beeld te krijgen van de hulp die zij bieden.
www.ggze.nl/online-behandeling
T 040 297 3300
directonlinebehandelen@ggze.nl