Algemeen
Expo Spacefarming vanaf 24 september te zien in het Evoluon
Vanaf 24 september a.s. is de tentoonstelling Spacefarming: de toekomst van voedsel te zien in het Evoluon, het Spaceship van Next Nature. Deze tweede expo over de toekomst staat in het teken van een nieuwe voedselrevolutie. Met het voedsel van de toekomst is de mens in 2050 in staat om meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan onze planeet. Dat lukt als we nu op een originele en efficiënte manier naar ons voedsel en de productie daarvan kijken.
In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van ruimtelijke domes (koepels) zijn verrassende ideeën en innovaties van wetenschappers, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaars te zien. De bezoeker ontdekt alternatieve werelden met onverwachte invalshoeken en kansen voor ons voedsel. Zo is Margaret, de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys te bewonderen en worden aardappelen geteeld op een nagemaakte Marsbodem door ruimteboer Wieger Wamelink (WUR). Met de kunstinstallatie Cellular Alchemy zet de bekende food futurist Chloé Rutzerveld de voedselbeleving van de mens volledig op zijn kop. Ook zijn ontwerpen, installaties en ideeën te zien van o.a. Malu Luecking (Landless Food) en Laila Snevele (Food on Mars).
Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature: “We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie. De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te voeden.”
The Algae Dome
Algen zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen. Toch associëren we algen vandaag vaak met negatieve dingen zoals slijmerige smurrie of de groene drab die zomers in het water groeit. Dat algen consumptiewaarde hebben, is minder bekend bij het grote publiek. De bewustwording hiervan vergroten is cruciaal voor de acceptatie van algen als voedselbron. Daarom heeft IKEA’s innovatie lab SPACE10 een vier meter hoge bioreactor ontwikkeld om het gesprek op gang te brengen over hoe we grote hoeveelheden voedsel op een alternatieve manier kunnen produceren. Bezoekers kunnen in de expo een lokaal gekweekt algenshotje proeven.