Algemeen
‘Eindhoven de gekste’
Eindhoven ‘de lichtstad’. Die term past wel bij deze stad, die de slogan heeft gekregen vanwege de grote fabrieken die vroeger gloeilampen maakten en het hoofdkwartier van Phillips. Hoe zit het met de leus ‘Eindhoven de gekste’? Wij gaan onderzoeken waar het vandaan komt.
Terug naar de oorsprong
Er is geen geschiedenis aan ‘Eindhoven de gekste’ verbonden, zoals de Latijnse zin uit de tijd van de Romeinen carpe diem (pluk de dag). Deze woorden waren de kreet die één van de PSV-supporters schreeuwde tijdens een voetbalwedstrijd. Uit welk jaar deze kreet is ontstaan is niet duidelijk. Ook is de naam van de persoon die deze kreet bedacht heeft niet uit te zoeken. Wel zie je dit tot op de dag van vandaag overal terugkomen.
Evenementenlocatie in een vorm van een ufo
‘Eindhoven de gekste’ wil niet meteen zeggen dat alle Eindhovenaren gek zijn. Toch komen we wel met gekke ideeën die de stad zo opvallend creatief maakt. Zo hebben wij het Evoluon, een evenementenlocatie in een vorm van een ufo en een Brabantse ijsmaker Björn Cocu, van Intelligentia ICE, die ‘voor de grap’ worstenbroodijs heeft gemaakt die uiteindelijk landelijk nieuws werd (ja dit soort dingen bestaan). Bovendien hebben wij een winkelplek die ‘de Blob’ heet (zie foto). Die bevindt zich tegenover de Phillipstoren in het centrum van Eindhoven. Ten slotte maken artiesten hardhandig gebruik van deze term. Zo heeft bekende cabaretier en Eindhovenaar Theo Maassen (bekend van Dunya & Desie en 24 uur met…) een cabaretvoorstelling gemaakt hierover en maakte dj-groep Shadowlands Terrorists een hardcore nummer met dezelfde slogan.
Van voetbalkreet naar een Cult following
Van bizarre locaties tot spraakmakende nagerechten, Eindhoven heeft het allemaal! Dankzij deze creatieve ideeën komen toeristen van binnen- en buitenland om de ‘gekte’ te ervaren. Eindhoven steekt het woord ‘gek’ in een nieuw jasje. Door de bruisende energie in stad komen inwoners met ideeën die deze lichtstad op een ander niveau zet. Het is bijzonder dat een persoon van één hele kleine zin een cultstatus kan creëren.
Bron: Onzesteden.nl