Algemeen
De Sigmund Methode en de Burka Babes; Peter de Wit, striptekenaar in Museum Ton Smits Huis
De carrière van Sigmund, een creatie van Peter de Wit, over een niet bepaald zachtzinnige psychiater begon in het Belgische nieuwsblad Het Laatste Nieuws. Al snel bleek dat de strip als te cynisch werd ervaren en de publicatie werd stopgezet.
Vanaf 1994 verschijnt Sigmund zes dagen per week in de Volkskrant. Over Sigmund zijn inmiddels al meer dan dertig stripalbums verschenen.
Onderscheidingen
In 1992 ontving De Wit de Stripschap-penning voor het album Spionage van Gilles de Geus.
De VSB Publieksprijs voor het Sigmund album Eerste Sessie en in 1999 de Stripschapprijs voor zijn hele oeuvre.
Sigmund
Peter de Wit over Sigmund:
“Ik vind het heerlijk om in de wereld van Sigmund te dolen. Zijn mening is vaak mijn mening, ik deel zijn niet-zeuren mentaliteit”
De Wit haalt veel van zijn ideeën uit de krant. Ook haalt hij veel inspiratie uit zijn bezoeken aan congressen voor psychiaters en psychologen. Sigmund is een psychiater die zijn cliënten met hun dagelijkse problemen in zijn praktijk ontvangt, adviseert, bemoedigt, en soms juist ontmoedigt als onderdeel van de therapie De expositie bestaat uit de originele pentekeningen met Sigmund in de hoofdrol.
Burka Babes
Tijdens deze tentoonstelling komt ook een andere strip van zijn hand aan bod: de Burka Babes. Conversaties tussen twee vrouwen in burka met een grote boodschappentas van Dirk of Bas. Peter de Wit maakt handig gebruik van clichés, cultuur- en sekseverschillen en laat zien wat er schuil gaat onder de burka’s. Bij Peter de Wit zijn het twee vrouwen met een nuchtere kijk op het leven en een kurkdroge humor.
De Sigmund Methode en de Burka Babes
8 januari tot 4 april 2020
Museum Ton Smits Huis is geopend op woensdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen na telefonisch afspraak (040-2114786) of via info@tonsmitshuis.nl.
De toegangsprijs is € 2,50 per persoon. Voor meer informatie kunt u terecht op www.tonsmitshuis.nl.